Miroslav Skala - ch. st. ZE STRAHOVSKÝCH SKAL

14.9.2024 | Hana Stavovčíková, Ing. | Síň slávy | 80

Miroslav Skala - ch. st. ZE STRAHOVSKÝCH SKAL

Miroslav Skala byl dlouholetý chovatel německých dog a majitel chovatelské stanice ze Strahovských skal. Patří nepochybně ke garnituře zkušených chovatelů a příznivců dog u nás v době, kdy dovoz psů či připouštění v zahraničí patřilo k chovatelským snům.

A co víc, Miroslav Skala byl vynikajícím cvičitelem a s německou dogou vyhrál v roce 1962 utkání družstev Československo x NDR. Tam jsme na body vysoko porazili německé ovčáky. Byl zakladatelem Bendova memoriálu, který pokračuje dodnes. Založil ho na památku svého dobrého přítele, který přežil koncentrák.

      Život cvičitele Miroslava Skaly se uzavřel 11. 1. 2015. Jeho láska k německým dogám mu přivedla do cesty dobré kamarády. Pro svého nejlepšího kamaráda, který dokázal přežít útrapy koncentráku zajistil trvalou vzpomínku v podobě krásné sportovní akce i pro dnešní dogaře, Bendův memoriál. A právě letos, v roce 2024, je to již jubilejní 60. ročník memoriálu Viktora Bendy.

      Oba přátelé Miroslav Skala i Viktor Benda byli činorodí lidé, plní odhodlání, s dobrým srdcem a oddanou láskou ke krásným německým dogám.

                Autorkou textu a fotografií je chovatelka německých dog, Ing. Hana Stavovčíková (ch. st. Bohemica Hastav), která kontaktovala dlouholeté chovatele a na základě živých rozhovorů s nimi, napsala jejich vzpomínky. 


Další články v této kategorii

Josef Krs - ch. st. Z CIANKY, pozd. Z NOVÉ CIANKY 21.7.2024
Václav Krs - ch. st. Z CIANKY 21.7.2024
Josef Hodan - ch. st. HODEOM, dříve ODEON 9.7.2024
Ladislav Langmajer - ch. st. VELAN CS 17.6.2024