Josef Hodan - ch. st. HODEOM, dříve ODEON

14.9.2024 | Hana Stavovčíková, Ing. | Síň slávy | 97

Josef Hodan - ch. st. HODEOM, dříve ODEON

Josef Hodan byl dlouholetým chovatelem německých dog a po celý svůj život zůstal věrný barevnému rázu žlutých a žíhaných. Německé dogy choval neuvěřitelných 55 let. Jeho chovatelská stanice nesla název ODEON a po vstupu do EU Hodeom.

„První dogu jsem si pořídil v roce 1959, to mi bylo 18 let,“ vzpomínal před léty při našem setkání v Přešticích a vyprávěl dále. “ Mám radost ze všech svých odchovů štěňat, ale často vzpomínám na fenku, jmenovala se Foma Odeon. Měla nejen kvalitní exteriér, ale i dobrou povahu a dávala opravdu kvalitní štěňata. Byla to zejména žlutá Isabela a Fila a žíhaná Nena Odeon, které přivážely z výstav nejvyšší ocenění.“

První vrh v chovatelské stanici Josefa Hodana se uskutečnil v roce 1966 a matkou byla Bona Jezerní Sedma, která pocházela z chovu MVDr. Mojmíra a Hany Zahrádkových a otcem Lord v. Beetzesee. Z jeho dalších odchovů se významně prosadily Jorga, Jukio, Urquell, Unité, Nurri, Nena a řada dalších.

Josef Hodan byl zvolen ústředním poradcem chovu  od roku1971 po té, co  tehdejší ústřední poradce Jaroslav Odvárka nemohl již tuto funkci vykonávat. Dočasně  tuto funkci společně vykonávali Karel Měchurka, J. Skřivánek, Václav Vymětalík, Ladislav Langmajer a Josef Hodan. Od konce roku 1971 byl ústředním poradcem chovu zvolen Josef Hodan, který velmi dbal na dodržování zásad chovu a při posuzování standardu dog zejména na bonitacích byl velmi důsledný. Ústředního poradce dělal tak celých 41 let. Byl odborníkem na svém místě, protože plemenářská práce byla i jeho civilním povoláním. Působil jako plemenář v chovu a šlechtění skotu a velmi známých  přeštických prasat.

Právě proto pro něho byla velmi přitažlivá krytí v zahraničí, aby do chovu přivezl novou krev. Navázal kontakt se španělským chovatelem Jose Garciou Abadem a jel připustit až do Valladolidu. Přes veškeré úsilí a této náročné cestě fena nezabřezla. „Byl z toho tehdy dost smutný, že se to nepodařilo“ vyprávěl mi jeho syn Michal, který s ním tyto daleké cesty absolvoval jako řidič a dodává: “ Abad mu tehdy dokonce nabídl, že mu dá štěně, ale táta chtěl vlastní odchov.“

Málokdo dnes také ví, že Josef Hodan jel na Světovou výstavu do Innsbrucku s fenou Citou Odeon, která se zde umístila s hodnocením výborná 3. Tehdy to byl výrazný úspěch německých dog z českého chovu, když zde společně s Ladislavem Langmajerem vystavovali své psy.

Kdo jste Josefa Hodana znali, jistě mi dáte za pravdu, že to byl upřímný, čestný a laskavý člověk. Při svém vystupování byl velice skromný a stručný, ale byl významným odborníkem, který přispěl svou prací a chovem k dnešnímu impozantnímu exteriéru německých dog.

Životní pouť Josefa Hodana se uzavřela 8.11.2014, kdy opustil navždy své milované dogy a v srdcích mnohých svých přátel zanechal trvalou vzpomínku.

Autorkou textu a fotografií je chovatelka německých dog, Ing. Hana Stavovčíková (ch. st. Bohemica Hastav), která kontaktovala dlouholeté chovatele a na základě živých rozhovorů s nimi, napsala jejich vzpomínky. 


Další články v této kategorii

Josef Krs - ch. st. Z CIANKY, pozd. Z NOVÉ CIANKY 21.7.2024
Václav Krs - ch. st. Z CIANKY 21.7.2024
Miroslav Skala - ch. st. ZE STRAHOVSKÝCH SKAL 9.7.2024
Ladislav Langmajer - ch. st. VELAN CS 17.6.2024